Cantate 'Vechten voor vrijheid'

Speciaal voor de 230ste herdenking van de Slag van Turnhout heeft Hans Aerts muziek geschreven op tekst van Wim Paeshuye, uitgevoerd door het orkest van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in samenwerking met de koren De Vedel en Pizzicanto.
De cantate bestaat uit 7 acts.

1. De eerste nacht (De liefde kwam)
2. De soldaten zijn gekomen
3. Hij sluit zich aan / ongerustheid
4. Het gevecht
5. Victorie
6. Hereniging
7. Afscheid

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een Turnhouts meisje. Vlak voor de slag ontmoet ze een jongen. Ze worden verliefd, hebben een leuke nacht in de hooischuur. Maar plots is het oorlog. De jongen gaat meevechten met de Turnhoutse Patriotten, tegen de wil van het meisje. Ze is ongerust en heeft angst dat ze, nu ze eindelijk iemand heeft gevonden, hem al meteen kwijt is door de oorlog.

De jongen overleeft de slag van Turnhout. De stad feest. Het meisje is opgelucht: hij leeft nog. Maar de opluchting is van korte duur als hij beslist om met de patriotten verder te trekken om andere Vlaamse steden te veroveren. De ongerustheid en angst volgt opnieuw.

Ontdek de cantate hier!


Onze herdenkingen doorheen de jaren

In 2012 was Turnhout cultuurstad van Vlaanderen. Weer zijn een handvol  gedreven mensen aan de slag gegaan om 800 jaar Turnhout  op een originele en ludieke manier in beeld te brengen. We deden dat in een intimistische theaterwandeling op 7 soms verrassende locaties waar telkens een ander aspect van de Turnhoutse geschiedenis aan bod kwam. De toeschouwers werden van locatie naar locatie begeleid door een gids en door muzikanten van de Muziekacademie. Cultuur en geschiedenis hand in hand.

Dit jaar is het 225 jaar geleden dat het trotse Oostenrijkse leger de duimen moest leggen voor de sterk gemotiveerde, vrijheidslievende "patriotten". Daarom willen wij, de vzw Herdenking Slag van Turnhout 1789,  onze jaarlijkse viering extra luister bijzetten met een reeks feestelijke optredens.

Interesse?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe initiatieven of wil je actief meewerken aan de herdenkingen van de Slag van Turnhout? Stuur ons zeker een mailtje.

© vzw Herdenking Slag van Turnhout - contact en info
ontwerp: FABRIEK81