Onze herdenkingen doorheen de jaren

800 jaar geleden was Turnhout een kleine nederzetting rond het jachtslot van de hertogen van Brabant. Het hertogendom omvatte toen zowat het huidige Noord-Brabant (Nl.) met 's Hertogenbosch en de provincies  Antwerpen en Brabant. Hertog Hendrik I schonk stadsrechten aan een aantal Kempische gemeenten, waaronder Turnhout. Beide partijen haalden hier economisch voordeel uit.

De stad werd nooit omwald en viel dus regelmatig ten prooi aan rondtrekkende legers of bendes. Maar Maria van Brabant en Maria van Hongarije gaven een nieuw elan aan de stad. En via Amalia van Soms, weduwe van Frederik Hendrik van Oranje, is de Nederlandse koning nog steeds Heer van Turnhout.

Een belangrijk wapenfeit in de 18e eeuw verleende ons definitief een plaats in de vaderlandse geschiedenis. Tijdens de Oostenrijkse tijd kwamen alle lagen van de bevolking in opstand tegen de drastische hervormingen van Jozef II. Op 27 oktober 1789 versloeg een legertje "patriotten" in Turnhout het machtige Oostenrijkse leger. Deze gebeurtenis vormde de aanzet tot een klein jaar onafhankelijkheid en als het ware de prelude voor de definitieve onafhankelijkheid in 1830.

In 1989 werd op grootscheepse wijze, met tentoonstellingen, publicaties en een massaspektakel, de 200ste verjaardag van dit heuglijk feit gevierd. In 1995 en 2001 volgden nog 2 opvoeringen, alle drie onder de leiding van Johan Dirkx. Honderden gemotiveerde vrijwilligers schoten in actie, en plots waren de Turnhoutenaars weer fier op hun stad, en fier Turnhoutenaar te zijn. En waarom zouden we ook niet fier zijn: onze stad heeft zoveel te bieden.

In 2012 was Turnhout cultuurstad van Vlaanderen. Weer zijn een handvol  gedreven mensen aan de slag gegaan om 800 jaar Turnhout  op een originele en ludieke manier in beeld te brengen. We deden dat in een intimistische theaterwandeling op 7 soms verrassende locaties waar telkens een ander aspect van de Turnhoutse geschiedenis aan bod kwam. De toeschouwers werden van locatie naar locatie begeleid door een gids en door muzikanten van de Muziekacademie. Cultuur en geschiedenis hand in hand.

Dit jaar is het 225 jaar geleden dat het trotse Oostenrijkse leger de duimen moest leggen voor de sterk gemotiveerde, vrijheidslievende "patriotten". Daarom willen wij, de vzw Herdenking Slag van Turnhout 1789,  onze jaarlijkse viering extra luister bijzetten met een reeks feestelijke optredens.

© vzw Herdenking Slag van Turnhout - contact en info
ontwerp: FABRIEK81

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.