16 oktober

Lezing over Robson en Andelhof

Lezing over de Turnhoutse componisten Sébastien-Joseph Robson en Franz Andelhof.

Meer info:

--

Donderdag 16 oktober // Taxandriamuseum // 20 uur

 

Wie was Sébastien-Joseph Robson

200 jaar geleden, op 3 juli 1814, overleed deze organist van de Sint-Pieterskerk in Turnhout en componist van onder andere de ‘Marche van Turnhout’. Dit huldelied, niet aan God, niet aan de vorst, maar aan het vaderland, verheerlijkte de triomf van een legertje opstandelingen over het roemrijke,

zogenaamd onoverwinnelijke, Oostenrijkse leger in de straten van Turnhout op 27 oktober 1789.

Robson was geen Turnhoutenaar, zijn familie woonde in Dendermonde. In 1754 werd hij in Turnhout aangesteld tot organist van de Sint-Pieterskerk. Hij moest de diensten muzikaal begeleiden en jongens opleiden in het bespelen van het orgel.

Robson componeerde voor de Sint-Pieterskerk een aantal religieuze werken o.a. een ‘Dies Irae’ (Dag van Toorn, uit de Latijnse mis van de overledenen).
Uit zijn huwelijk met Maria Catharina Peeters werden drie zonen in Turnhout geboren. Zijn derde zoon, Franciscus Josephus (°1763), volgde hem op als muziekmeester in de Sint-Pieterskerk.
Diens zoon, Martinus Jozef (1817-1884) werd organist in de Sint-Pieterskerk,
en muziekleraar van Franz Andelhof.
-
Bron: Heemkundigekring Het Bezemklokje - Gil Tack

Wie was Franz Andelhof?

Hij werd geboren op 23 maart in het huis op de hoek van de Grote Markt en de Otterstraat. Zijn voornaamste leermeester was Peter Benoît (componist van o.a de Rubenscantate).

Amper 21 jaar oud werd hij in Turnhout aangesteld als stadsbeiaardier, maar zijn liberale overtuigingen brachten hem al snel in botsing met het katholieke gemeentebestuur en hij nam ontslag.
Franz Andelhof zette zich sterk in voor het Vlaamse lied. Zo haalde hij de
‘Eersten Prijs in de Prijskamp van Volksliederen’ in Antwerpen, met zijn bekend ‘Lied van den Smid’.

Vanaf 1885 programmeerde Andelhof in Turnhout alleen nog liederen op Nederlandse teksten. In 1889 opende hij onder de leuze ‘eigen kunst op eigen bodem’ zijn Vrije Vlaamse Muziekschool, ook wel Vrije Turnhoutse Muziekacademie genoemd. Hij organiseerde meerdere concerten, zoals bv. naar aanleiding van 75 jaar onafhankelijkheid van België.
Hij schreef meerdere cantates en marsen, zoals de cantate ‘Turnhouts Glorie’ naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Slag van Turnhout.

Zijn grote verdienste was, dat hij de gewone man en vrouw gevoelig probeerde te maken voor muziek.
Hij overleed op Kerstdag 1913.
-
Bron: Heemkundigekring Het Bezemklokje - Rita Dries

Ga terug

© vzw Herdenking Slag van Turnhout - contact en info
ontwerp: FABRIEK81

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.