De geschiedenis van het Kasteel

Vanaf de 13e eeuw verbleef de hertog meermaals in Turnhout. Hij had hier een “jachthuis” en een jachtdomein. Hoe dit jachthuis er uitzag is niet bekend, maar wellicht lag het op de plaats van het huidige kasteel. Het is Maria van Brabant die in de 14e eeuw het kasteel grotendeels zijn huidige uitzicht gaf: een vierkant grondplan met een hoge vierkante “donjon” (versterkte toren). Zij was “vrouwe van Turnhout”, zij had namelijk het land van Turnhout in leen gekregen als deel van haar bruidschat, en vestigde zich na de dood van haar echtgenoot definitief in Turnhout. Omdat het bestaande “jachthuis” niet erg comfortabel moet zijn geweest, liet ze het volledig herbouwen.
In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel nog verschillende malen verbouwd en uitgebreid, o.a. door Antoon van Bourgondië  in het begin van de 15de eeuw en door Margaretha van Oostenrijk in het begin van de 16de eeuw. Maria van Hongarije liet halfweg de 16e eeuw het kasteel grondig onder handen nemen, waardoor het een meer eigentijds uitzicht kreeg met grote ramen en speklagen van bak- en zandsteen. In 1597 brandde het kasteel gedeeltelijk af, waarna het lange tijd een ruïne bleef. Door toedoen van Amalia Van Solms en Maria Van Zimmeren werd het kasteel in de tweede helft van de 17de eeuw enigszins in zijn oude luister hersteld. De afgebrande noordvleugel werd pas in 1694 herbouwd onder Willem III.
Het nieuwe kasteel
Het huidige uitzicht van het kasteel dateert echter van… 1911! In 1908 kocht het provinciebestuur het vervallen gebouw, dat ondermeer dienst had gedaan als gevangenis, van de stad om het volledig te verbouwen als gebouw voor de rechtbank. De provinciaal architect Jules Taeymans koos voor een zeer grondige “restauratie”, eigenlijk een volledige verbouwing, van de daken en de gevels in 16e-eeuwse stijl. Hij verhoogde de torens en liet een nieuw poortgebouw en een nieuwe brug bouwen. De gracht rond het kasteel, die was dichtgegooid, werd terug met water gevuld. Ook het interieur werd helemaal opnieuw ingericht, in een statige, barokke stijl.

© vzw Herdenking Slag van Turnhout - contact en info
ontwerp: FABRIEK81

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.